tiistai 12. tammikuuta 2016

Saako olla kahvia?

Tämän suurenmoisen vanhan tuhatvuotiaan linnan
ohitse kävelen päivittäin töihin. (Linna näyttäisi
hienommalta auringonvalossa)
Harkka Habbekratsissa on viimein päässyt alkuunsa! Habbekrats on hyvin suuri organisaatio Belgian vähäosaisille nuorille. "Ei kaikki teinit pääse kasvamaan lämpimässä ja turvallisessa ympäristössä" joten Habbekrats on rakennuttanut kaikkiaan 11 nuorisokeskusta ympäri Belgiaa kaupunkien keskustaan, joissa nuorilla on hyvä olla. Kiipeilyseiniä, tietsikkahuoneita, kulttuuriullakkoja, uima-altaita, kuntosaleja, nyrkkeilykehää,  ruokaa, näyttämöitä, taidetta, taitoja ja vaikka mitä aktiviteetteja!






Habbekratsin nuoret tulevat köyhistä oloista ja heillä on rankkoja taustoja takanaan. Hyvin rankkoja. Kyllä oli suu ammollaan ja silmät pyöreenä kuunnellessani maanantaina minkälaisia taustoja nuorilla on takanaan. Ja asian käsittelyä ei auta ollenkaan se tosiasia, että ikähaarukka on noin 8-18 vuotta.

Tämä on 5 kerroksinen nuorisokeskus De Fabriek, joka on auki
päivittäin. Habbekratsin toimintaa voi ymmärtää
varsin hyvin esimerkiksi sillä, että jos nuorella ei ole
mukavaa sänkyä jossa nukkua yöt, hänelle 
mennään hankkimaan sellainen. Jos nuori ei ole
saanut päivän aikana lämmintä ateriaa, hänelle tehdään
lämmin ateria Fabriekissa.
Kyseessä asioita, joita en osannut odottaa lainkaan...

Tietenkään kaikki lapset ja nuoret eivät ole jakaneet samoja kohtaloja. Habbekrats on kaikille avoin, nuoria on paljon ja taustoja on paljon.

No mutta ei siinä mittään, tosiasioihin on sopeuduttu jo! En ole vielä aivan ehtinyt nuoria kohdata kunnolla, sillä olen ollut muissa hommissa - niistä lisää kohta. Mutta maanantaina kierrellessäni De Fabriek -nuorisokeskusta huomasin nuorissa yhtenevän piirteen: kaikki näyttivät iloisilta ja onnellisilta ollessaan Fabriekissa. Kaiken aikaa he hymyilivät.




Vielä viime viikolla taisin Instagramissani valittaa, kun ei kahvia ole ollut saatavilla...

EN VALITA ENÄÄ!

Tämä on minun työpisteeni ollut pari päivää
ja on vielä yhden päivän. Myös ensimmäisessä
kerroksessa
Sillä jos yhteen asiaan opin ensimmäisen päivän jälkeen sanomaan "ei", niin se on kysymykseen: "Otatko kahvia?" Mehän nimittäin Servaesin (pomon, mentorin, kaverin, työparin...) kanssa juotiin kahvia jumaliste! Ensin paikalle päästyäni klo 11 mentiin toimistoon ottamaan kupposet kahvia. Sitten vielä toiset kupposet kahvia. Sitten kateltiin kuinka organisaatio toimii. Sitten otettiin kahvia ja mentiin ulos tupakalle. Sitten mentiin hakemaan soppaa koko porukalle ja syönnin jälkeen otettiin kuppi kahvia. Sitten käytiin hakemassa tarvikkeita... ja sitten..- etteköhän jo ymmärtänyt...

Tästä toimistollemme tullaan sisään. Rakennus on
varsin kapea, joten kerroksia on kaikkiaan kolme.

















Ensimmäinen päivä menikin siis kahvia juodessa ja Disney- julisteita liimailtaessa. Liimailun ohella kuunneltiin ja lauleltiin Servaesin kanssa hyvää klassista rokkia. Paljon puhuttiin musiikista.

Pyöreät 70 julistetta liimattuna ja kohta laminoituna.
Urakkaa oli hurjasti, vaikka oli apuja.



Disney- julisteiden parissa vietin myös tämän koko päivän. Ne kun ovat osa viikonlopun "leiriä" varten. Ollaan siis menossa Saksanmaalle lauantaina touhuamaan nuorten lasten (8-13v) kanssa. Tarinan mukaan Grimmin veljekset asuvat parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Saksan rajalta, mutta ilkeä pikkumies pyyhkii pois heidän satujaan.







Ilkeä pikkumies on pyyhkinyt osat tarinoista pois.
Nämä kohdat meidän pitäisi viikonloppuna etsiä
Saksasta.






Meidän tehtävämme on auttaa Grimmin veljeksiä saamaan tarinansa loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti